Ένας καφές για τη Δημοκρατία

μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ριζικά νέου πολιτικού κινήματος

ΚΑΦΕΣ , ΜΙΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΓΩΝΑ

Στο ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ σημειώνουμε : «Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία (και ο Δυτικός Πολιτισμός άλλωστε) . Αυτό είναι καταγραμμένο με ανεπανάληπτο τρόπο στο DNA του τόπου . Η μεγάλη πολιτική κρίση δίνει τη δυνατότητα να ηγηθεί η Ελλάδα και πάλι σε μια μεγάλη αποστολή στα πλαίσια του Δυτικού πολιτισμού (που γενικότερα έχει ανάγκη ριζικών αλλαγών ) : Την προσπάθεια επανίδρυσης της Δημοκρατίας» .

Γιατί ωστόσο μπλέξαμε αυτή τη «μεγάλη αποστολή» με το καφέ ;

Είπαμε ότι θέλουμε να απαλλαγούμε από τις δουλείες του παρελθόντος . Την παραδοσιακή σκέψη και τις παραδοσιακές πραχτικές . Ο «καφές» είναι η μέθοδος αγώνα που προτείνουμε !
«Ο καφές ; Στα αλήθεια ; Μα αυτό καταντά αστείο , να μην πω γελοίο » είναι έτοιμη να σκεφθεί η παραδοσιακή σκέψη . «Μάλιστα , ο καφές !» επιμένουμε εμείς .
Τις τελευταίες δεκαετίες του εικοστού αιώνα , η θεωρία του χάους προκάλεσε ένα είδος επανάστασης στις επιστήμες . Περισσότερο στις φυσικές και λιγότερο στις κοινωνικές . Οι τελευταίες στην αρχή του νέου αιώνα παρουσιάζονται αρκετά καθυστερημένες ( και ιδίως η κατεστημένη οικονομική θεωρία αρκετά πρωτόγονη) . Εν πάση περιπτώσει , η θεωρία του χάους σε συνάρτηση με καινούριες θεωρητικές απόψεις , όπως αυτή της θεωρίας των «κοινωνικών δικτύων» , που ανέπτυξε τα τελευταία χρόνια επισήμως ο έλληνας καθηγητής στο Χάρβαρντ Χρηστάκης , μαζί με τους συνεργάτες του , διαμορφώνουν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στο χώρο της κοινωνικής σκέψης .

Η θεωρία του χάους μαζί με τη θεωρία των δικτύων επισημαίνουν τη μεγάλη δύναμη που έχει το μεμονωμένο άτομο . Δύναμη που μπορεί να σφραγίσει τις κοινωνικές εξελίξεις περισσότερο έντονα και αποφασιστικά από τον οποιοδήποτε θεσμικό ηγέτη : Ηγέτη συνδικάτου , ισχυρού κόμματος , τον ίδιο τον πρωθυπουργό . Αλλά , ακόμη και από άλλους παράγοντες κατεστημένης ισχύος , π.χ. τον τάδε μεγαλοϊδιοκτήτη ΜΜΕ . Σύμφωνα , δηλαδή , με τη θεωρία του χάους και των κοινωνικών δικτύων , ο καθένας , κάτω από ορισμένες περιστάσεις , μπορεί να γίνει ο ήρωας της κοινωνίας . Να , γιατί αυτές τις θεωρίες προτιμούν να τις αγνοούν και να τις θάβουν οι πολιτικοί και το κοινωνικό κατεστημένο ή , εναλλακτικά , να τις ευνουχίζουν . Να τι , πολύ πραχτικά , προτείνουμε εμείς υπό το φως των νέων θεωριών , σ’ ότι αφορά τον τρόπο αγώνα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος της χώρας : Ξεκινήστε μόνοι πίνοντας τον καφέ που προτιμάτε και αγαπάτε . Καταρχήν η καφεΐνη δίνει διαύγεια .
Επιπλέον η ιεροτελεστία του ήσυχου καφέ προκαλεί και μια εξομολογητική διάθεση . Μετά , επομένως , συζητήστε με τον εαυτό σας . Που , έχετε πληγώσει τη χώρα και τους συμπολίτες σας ; Να είστε όσο πιο πολύ ειλικρινείς μπορείτε . Αν χρειαστεί ξαναπιείτε με αυτό το τρόπο καφέ και την επόμενη μέρα .
Μετά την αυτοκριτική , φερθείτε στην καθημερινή σας ζωή με διαφορετικό τρόπο . Π.χ. στην δουλειά σας , αποφασίστε να μην συνεχίσετε την ανταγωνιστική τακτική σας προς κάποιο ή κάποιους συναδέλφους σας . Αντίθετα , δείξτε με κάποιους τρόπους την αλληλεγγύη σας . Βέβαια , πάρτε υπόψη σας ότι στην αρχή εκείνοι θα δυσκολευθούν να ανταποκριθούν . Κάποιοι , αυθόρμητα , θα θελήσουν να το εκμεταλλευθούν . Μην καμφθείτε . Θυμηθείτε την υπόσχεση που δώσατε στον εαυτό σας στη τελευταία ρουφηξιά του καφέ σας . Να θυμάστε επίσης ότι οι περισσότεροι φέρονται ανταγωνιστικά από φόβο . Να θυμάστε ακόμη ότι η αλληλεγγύη μεταξύ εργαζομένων είναι αυτό που πραγματικά τρέμει η επιχείρηση που εργάζεστε . Αλλά, εσείς , στον απολογισμό της ζωής σας , θα είναι από τα σημαντικότερα πράγματα που για τα οποία θα ήσαστε περήφανος-η . Μετά καλέστε για καφέ κάποιο φίλο-η . Συζητήστε μαζί τους ανοικτά την πολιτική κατάσταση . Μην έχετε κομματικές ή πολικές και ιδεολογικές παρωπίδες . Ζητήστε τους να μην έχουν και αυτοί . Να τους ακούτε προσεκτικά .
Το να μπορείς να ακούς τον άλλο είναι από τα σημαντικότερα πράγματα . Σε μια επόμενη συνάντηση συζητήστε τις προτάσεις που μπορεί να έχετε για την πολιτική αλλαγή . Ακούστε πάλι τον άλλο . Κλειδί είναι ότι η συζήτηση πρέπει να γίνεται με ένα τρόπο , σαν από σας να κρέμεται η τύχη της χώρας . Και αυτή είναι πράγματι η αλήθεια (αυτό δεν σημαίνει ότι κάνουμε βαριά και ασήκωτη τη συζήτηση – τίποτα δεν είναι τόσο βαρύ , κανείς δεν ξέρει αν θα ζει το επόμενο δευτερόλεπτο) . Δείτε σε τι συμφωνείτε . Μπορείτε να συμφωνήσετε τουλάχιστον να δημιουργήσετε ένα δίκτυο πολιτικής κουβέντας με καφέ και με άλλα άτομα . Το σημαντικότερο είναι σ’ αυτό το δίκτυο να μην αναπαράγεται η νοοτροπία των κάθε είδους πολιτικάντηδων και των κομμάτων . Κάτι που θα διαπιστώσετε ότι έχει τη τάση να συμβαίνει . Η πραγματικά κρίσιμη αλλαγή , κρίσιμη για το μέλλον της χώρας, είναι , στο δίκτυο που θα δημιουργήσετε , η νοοτροπία αυτή βαθμιαία να κατανικηθεί . Θα νοιώστε τότε την ευτυχία να αλλάζετε σαν άνθρωπος , μαζί με τους άλλους συναγωνιστές του δικτύου σας και ταυτόχρονα , να είστε σίγουροι , θα αισθανθείτε και τη χώρα να αλλάζει . Αυτό το συναίσθημα πραγματικής προσφοράς στη χώρα προσφέρει και ένα μοναδικό αίσθημα βαθύτατης ικανοποίησης – είναι μια μορφή ευτυχίας . Το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα , στη συνέχεια , να έρθετε σε επαφή και με άλλα δίκτυα καφέ . Διατηρήστε πάντα τις βασικές αρχές : Ακούω προσεκτικά τον εαυτό μου, ακούω προσεκτικά τους άλλους σαν τον εαυτό μου , δεν έχω τίποτα σαν προαποφασισμένο και προαπαιτούμενο , καμία ιδεολογική δουλεία , αγαπώ τη χώρα μου . Τα αποτελέσματα όλης αυτής της διαδικασίας μπορεί να είναι εκπληκτικά .
Το πρόβλημα είναι ότι η πολιτική τάξη μπορεί να απαγορεύσει τους καφέδες . Σε εκείνο το σημείο όμως θα έχουν ωριμάσει τα πράγματα και θα γίνει η επανάσταση ∙ μπορείτε να τους επιβάλλετε την ποινή να πίνουν ασταμάτητα καφέδες μπας και συνειδητοποιήσουν τη μαλακία που τους δέρνει .

Επομένως :

Πίνω καφέ ,

Αλλάζω τον εαυτό μου ,

Στήνω δίκτυο και Αλλάζω τη χώρα !

Advertisements
 
Αρέσει σε %d bloggers: