Ένας καφές για τη Δημοκρατία

μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ριζικά νέου πολιτικού κινήματος

ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

ΜΑΙΟΣ 2010 – 1

Καθώς η χώρα , για αρκετά προηγούμενα χρόνια (πόσα άραγε ; ) , βυθιζόταν όλο και περισσότερο στην παρακμή , ταυτόχρονα υπήρχαν (όπως άλλωστε γίνεται πάντα σ’ αυτές τις περιπτώσεις) διεργασίες υπόγειες και μυστικές (με την πιο βαθιά και ουσιαστική έννοια) , προς την αντίθετη κατεύθυνση . Η επιτάχυνση της παρακμής που φαίνεται να έχει οδηγήσει τη χώρα σε τρομακτικό κατήφορο χωρίς φρένο , επιταχύνει ταυτόχρονα και τις αναγεννητικές διεργασίες .

Το φαινόμενο της παρακμής δεν είναι μόνο ελληνικό . Για παράδειγμα , η χαμηλή ποιότητα των σύγχρονων ευρωπαϊκών πολιτικών ηγεσιών είναι ακριβώς ένα δείγμα αυτής της ευρύτερης παρακμής . Η μήτρα της παρακμής φαίνεται να είναι κάτι βαθύτερο . Οι κοινωνίες του Δυτικού πολιτισμού έχουν προσαρμοσθεί ολοκληρωτικά στην κυριαρχία των επιχειρήσεων . Ο άνθρωπος , σαν ύπαρξη , έχει υποβαθμισθεί πλήρως σε υποχείριο ή ακόμη και απλό αναλώσιμο υλικό των επιχειρήσεων . Εκείνο το οποίο κυριαρχεί στις επίσημες συζητήσεις των κοινωνιών είναι οι ανάγκες των επιχειρήσεων και όχι του ανθρώπου . Ωστόσο , μια κυριαρχία ποτέ δεν μπορεί να είναι τόσο ολοκληρωτική και αρραγής . Για πόσο καιρό η ανθρώπινη ύπαρξη μπορεί να δέχεται αδιαμαρτύρητα να υποβιβάζεται και να καταστρέφεται ;

Η γέννηση του κινήματος Ένας καφές για τη Δημοκρατία , δεν είναι κάτι που αφορά μόνο την Ελλάδα . Απλώς η πολιτική παρακμή , υποπροϊόν της βαθύτερης παρακμής , ξέσπασε με μεγαλύτερη σφοδρότητα στην Ελλάδα . Ο τυχαίος παρατηρητής , όμως , που παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις , ξέρει ότι η δυσαρέσκεια είναι φανερή , σε όλη την Ευρώπη , τόσο για τα επιμέρους ευρωπαϊκά πολιτικά συστήματα , όσο και για το κεντρικό πολιτικό θεσμικό σύστημα της Ε.Ε. Ενδεικτικά : Στις ευρωεκλογές του 2009 η αποχή ήταν σχεδόν 60% .

Οι υπόγειες και μυστικές αναγεννητικές διεργασίες είναι η στιγμή να γίνουν φανερές . Άλλωστε , σε ενδοσκόπηση και εσωτερικές διεργασίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή οι περισσότεροι έλληνες . Είναι η στιγμή που ερωτήματα βαθύτερα , που αφορούν την ίδια την ύπαρξη , βρίσκουν τον τρόπο , επιτέλους , να αναδυθούν . Να μερικά τέτοια ερωτήματα : Τι ζωή είναι αυτή που κάνω ; Είναι η ζωή μου , αυτή που επιθυμώ ; Ποια ζωή είναι αυτή που είναι άξια να τη ζει κανείς ; Πόσο μπορώ να ελέγξω και να ορίσω τη ζωή μου ;

Είναι φανερό ότι τις απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα τις δίνει μόνος του ο καθένας . Αφορούν τον βαθύτερο πυρήνα της ύπαρξης του . Όμως , τα κινήματα που σκοπεύουν να βοηθήσουν τον άνθρωπο , στη παρούσα συγκυρία της παρακμής του Δυτικού πολιτισμού όπως αυτή περιγράφηκε παραπάνω , σκοπεύουν και να στηρίξουν τις απαντήσεις που θα δώσει η κάθε ανθρώπινη ύπαρξη στα παραπάνω θεμελιώδη ερωτήματα .

Ο Ένας καφές για τη Δημοκρατία , επιθυμεί να γίνει μια πολύτιμη βοήθεια σε επίπεδο πολιτικής δράσης και πολιτικών θεσμών . Δεν μπορεί να υποκαταστήσει βέβαια το κίνημα που έχει ανάγκη ο καθένας μέσα του , το μοναδικό αυτό εσωτερικό του κίνημα για την ανακάλυψη ή επανακάλυψη του πολύτιμου που υπάρχει μέσα σε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη . Όμως , επιθυμεί να στηρίξει τον αγώνα που είναι αναγκαίος να αναληφθεί , ακριβώς , για την υπεράσπιση αυτού του πολύτιμου .

Ο Ένας καφές για τη Δημοκρατία έχει συγκεκριμένες καίριες πολιτικές προτάσεις . Όμως , πέρα απ’ αυτές , θέλει να ακουστεί πάλι και δυνατά ένα όμορφο ξεχασμένο τραγούδι . Να , το κεντρικό μοτίβο του :

Αλλάζω τον εαυτό μου

Αλλάζω τη χώρα μου

Αλλάζω τον κόσμο

ΜΑΙΟΣ 2010 – 2

To «Ένας καφές για τη Δημοκρατία» ξεκίνησε από ανθρώπους από διάφορους κομματικούς (κάποιοι, στελέχη των υπαρχόντων κομμάτων) και ιδεολογικοπολιτικούς χώρους . Οι κατακλυσμιαίες εξελίξεις , που αφορούν τόσο τη γενικότερη μεγάλη οικονομική κρίση του παγκόσμιου συστήματος , όσο και την οξύτατη πολιτική κρίση της χώρας μας , μας έκαναν να αντιληφθούμε την ανάγκη των βαθιών αλλαγών .

Οι αλλαγές αυτές πιστεύουμε ότι πρέπει διαπνέονται από ένα νέο πνεύμα και να είναι αποτέλεσμα μιας νέας έμπνευσης . Ο νέος αιώνας , φαίνεται ότι απαιτεί νέα σκέψη και νέες πρακτικές .

Αποφασίσαμε , έτσι , να προσπαθήσουμε να αποκοπούμε από τις , διαφόρων ειδών , δεσμεύσεις και δουλείες του παρελθόντος και να εξακοντισθούμε προς τα εμπρός .

Η «βαθύτατη αλλοίωση της ουσίας του Δημοκρατικού πολιτεύματος » , όπως σε σημαντικές εκφάνσεις της περιγράφεται στις ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ , δεν αφορά ασφαλώς μόνο την Ελλάδα . Παρόμοιοι προβληματισμοί υπάρχουν γενικά για τη κατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος στις σύγχρονες κοινωνίες και εκφράζονται τόσο από διάφορα κινήματα όσο και από θεωρητικούς . Π.χ. το βιβλίο «Η Μεταδημοκρατία» του Κόλιν Κράουτς , που έγινε παγκόσμιο μπέστ σέλλερ ,  απηχεί τέτοιους προβληματισμούς .

Ωστόσο , όπως και σε άλλους τομείς , η κατάσταση στην Ελλάδα έχει ξεφύγει εντελώς . Η αλλοίωση του δημοκρατικού πολιτεύματος παρουσιάζεται σε τραγικό βαθμό και οδηγώντας σε πλήρη απαξίωση του πολιτικού συστήματος και των θεσμών, ανοίγει τον δρόμο για σημαντικές πολιτικές και άλλες εξελίξεις .

Στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία (και ο Δυτικός Πολιτισμός άλλωστε) . Αυτό είναι καταγραμμένο με ανεπανάληπτο τρόπο στο DNA του τόπου . Η μεγάλη πολιτική κρίση δίνει τη δυνατότητα να ηγηθεί η Ελλάδα και πάλι σε μια μεγάλη αποστολή στα πλαίσια του Δυτικού πολιτισμού (που γενικότερα έχει ανάγκη ριζικών αλλαγών ) : Την προσπάθεια   επανίδρυσης της Δημοκρατίας .

Οι προτάσεις μας που αφορούν την αναγκαία Συνταγματική αναθεώρηση δείχνουν το πνεύμα . Πρέπει ασφαλώς να συμπληρωθούν και με άλλες προτάσεις . Ένα νέο Σύνταγμα είναι αναγκαίο . Εννοείται , ότι αυτή η διαδικασία της παραγωγής του νέου καταστατικού χάρτη της χώρας , ασφαλώς δεν μπορεί να γίνει με την εποπτεία και την καθοδήγηση του υπάρχοντος πολιτικού προσωπικού .

Advertisements
 
Αρέσει σε %d bloggers: