Ένας καφές για τη Δημοκρατία

μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ριζικά νέου πολιτικού κινήματος

«ΝΑ ΚΑΕΙ , ΝΑ ΚΑΕΙ , ΤΟ ΜΠΟΥΡΔΕΛΟ Η ΒΟΥΛΗ» ; Η … ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΥΣΕΙΟ;

Posted by kafedimo στο Ιουνίου 7, 2010

Ο Πάγκαλος τα έβαλε με τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ γιατί φώναζαν το σύνθημα «να καεί , να καεί , το μπουρδέλο η Βουλή» . Δεν πρόσεξε ή δεν ήθελε να προσέξει όμως , ότι αυτό το σύνθημα το φώναζαν σχεδόν όλοι , περνώντας μπροστά από τη Βουλή , στη μεγάλη διαδήλωση του Μαΐου .

Πριν κάμποσους μήνες , σ’ αυτό το σύνθημα με διασκέδαζε η ομοιοκαταληξία του . Ταυτόχρονα , ένοιωθα και ένα είδος λύπης , διότι νέα παιδιά αισθανόντουσαν έτσι για τη Βουλή και για το δημοκρατικό πολίτευμα . Και επιμέριζα τις ευθύνες , στα παιδιά και στους πολιτικούς .

Τώρα όμως μέσα μου έχει συμβεί η ολική ανατροπή …

Διάβαζα σε διηγήσεις και σε κείμενα , πως η Γερμανική Κατοχή και η μεγάλη πείνα του ’42 αφύπνισε και ριζοσπαστικοποίησε συνειδήσεις . Πως έσπρωξε τους ανθρώπους στα  όπλα , στα βουνά και στους δρόμους των πόλεων , και στη γένεση και την εποποιία της Εθνικής Αντίστασης . Είναι τελείως διαφορετικό όμως να διαβάζεις κάτι από την ιστορία και τελείως διαφορετικό να ζεις την ιστορία …

Έχω στην τσέπη μου την ίδια κομματική ταυτότητα με τον Πάγκαλο (όπως άλλωστε και άλλοι εδώ μέσα – άλλοι είναι από άλλα κόμματα) . Τον πληροφορώ όμως ότι φώναζα με περισσότερο μένος από τους συνδικαλιστές του ΚΚΕ , το επίμαχο σύνθημα . (Ακόμη και τώρα διστάζω να το επαναλάβω , γιατί καταλαβαίνω τη τρομερή σημασία του) . Η προδοσία πονάει πιο πολύ …

Υπάρχει πλέον αφύπνιση , ένα είδος αποκάλυψης . Συνειδητοποιήσαμε πλήρως και ξαφνικά , ότι η Βουλή δεν ήταν όλα αυτά τα χρόνια κέντρο της δημοκρατίας και της προκοπής της χώρας . Ήταν , αντίθετα , το κέντρο εξουσίας , και αναπαραγωγής της εξουσίας , της τάξης των πολιτικών και των συμφερόντων αυτής της τάξης . Μαζί και των πολυποίκιλων οικονομικών συμφερόντων που συνδέθηκαν και διαπλέχθηκαν μαζί της .

Οι ειδικές ευθύνες των μεμονωμένων πολιτικών έχουν μικρή σημασία μπροστά στη συλλογική ευθύνη της τάξης τους . Αν παρεκτράπηκε κάποιος περισσότερο , αυτό είναι ασήμαντο , μπροστά στην εκτροπή από το δημοκρατικό πολίτευμα την οποία συλλογικά προκάλεσαν . Για ίδιο συμφέρον . Ήταν μεγάλη η παράλειψη ή το λάθος του Μαρξ να μιλήσει για σχηματισμό τάξεων μόνο σε επίπεδο παραγωγικών σχέσεων. Αυτή η έλλειψη προειδοποίησης έπαιξε κι’ αυτή το ρόλο της , ώστε τα επόμενα 150 χρόνια δήθεν φιλεργατικοί και φιλολαϊκοί πολιτικοί και κόμματα να αλωνίζουν ατιμώρητα . Δήθεν τα κόμματα εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τα συμφέροντα της κοινωνίας ή έστω κάποιων τάξεων . Τα δικά τους συμφέροντα υπερασπίζονται πριν απ’ όλα και της κομματικής τους γραφειοκρατίας . Μόνο αν τεθούν αυστηροί ριζοσπαστικοί δημοκρατικοί κανόνες μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ελπίδα τα κόμματα να φροντίσουν περισσότερο τη κοινωνία . Και τη κοινωνική δικαιοσύνη . Γιατί χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη , δημοκρατία δεν υπάρχει ούτε νοείται .

Στην ανεξέλεγκτη κομματική δημοκρατία , η Βουλή δεν είναι βέβαια ο Ναός της Δημοκρατίας . Είναι αντίθετα το σύμβολο αλλοίωσης του δημοκρατικού πολιτεύματος , το σύμβολο εκτροπής από τη δημοκρατία . Είναι ακόμη το σύμβολο της γενικής παρακμής της χώρας . Τελευταία , και το σύμβολο του απόλυτου πραξικοπήματος από πλευράς της πολιτικής τάξης και της απεμπόλησης της εθνικής ανεξαρτησίας . Αυτό που δεν κατάφερε με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο η Γερμανία το καταφέρνει τώρα . Σε όλη την Ευρώπη . Και νάνοι πολιτικοί υπογράφουν τη κυριαρχία του τέταρτου Ράιχ . Πανευρωπαϊκά . Με τη παρότρυνση των τραπεζιτών .

Η Βουλή έχει καεί πριν απ’ όλα στις συνειδήσεις και την ψυχή των Ελλήνων . Δεν χρειάζεται να καεί και υλικά …

Εκείνο που προτείνουμε , εν όψει μιας ριζικής πολιτικής αλλαγής , είναι το παρόν κτίριο του Κοινοβουλίου να μετατραπεί σε ένα είδος μουσείου και να επιλεγεί νέος χώρος για τις συνεδριάσεις του νέου κοινοβουλίου , αυτού που θα προκύψει από την επανιδρυμένη Δημοκρατία (βλ. ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ-ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ) …

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: