Ένας καφές για τη Δημοκρατία

μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ριζικά νέου πολιτικού κινήματος

ΤΑ ΒΑΡΥΤΑΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΙΜΩΡΙΑ

Posted by kafedimo στο Ιουνίου 19, 2010

Πυκνώνουν οι αμφισβητήσεις για την νομιμότητα των όσων προβλέπονται στο περίφημο Μνημόνιο . Με πρόσφατη απόφαση της η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΕΔΑ) καταθέτει τις ενστάσεις της , που δείχνουν με σαφήνεια το δρόμο για δικαστικές προσφυγές και ανατροπές των συμφωνηθέντων στο Μνημόνιο .

Θυμίζουμε ότι και στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχουν εκφρασθεί αντιρρήσεις σχετικά με κάποια σημεία του Μνημονίου . Μάλιστα , ο γενικός επίτροπος της Επικρατείας στο Ελεγκτικό Συνέδριο Γιώργος Σχοινιωτάκης , μεταξύ άλλων, τονίζει πως «θίγονται συνταγματικά κατοχυρωμένα συνταξιοδοτικά, περιουσιακά δικαιώματα», που μπορεί να προκαλέσουν αθρόες προσφυγές στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη, καθώς παραβιάζουν την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ατόμου (ΕΣΔΑ), τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ατόμου (ΕΔΔΑ) και το Διεθνές Σύμφωνο για τα ατομικά και τα πολιτικά δικαιώματα.

Πρόσφατα και το Λετονικό Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε διατάξεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της Λετονικής κυβέρνησης που είχε ψηφισθεί κατ’ εντολή ΔΝΤ και Ε.Ε. , δημιουργώντας έτσι διεθνές δεδικασμένο . 

 Ωστόσο , υπάρχει θεμελιωδέστερη περίπτωση παραβίασης της νομιμότητας που πρέπει να ελεγχθεί , πριν και πέρα από τις επιμέρους διατάξεις του Μνημονίου , και που αυτή συνιστά το μέγιστο πολιτικό θέμα , αφού αυτή η παραβίαση δημιουργεί βαρύτατα , τα ανώτατα δυνατά, αδικήματα .

       Στο θεμελιώδες πρώτο άρθρο του , το Σύνταγμα ορίζει :

   Άρθρο 1 , παρ. 2 : «Θεμέλιο του πολιτεύματος είναι η λαϊκή κυριαρχία» 

   Άρθρο 1 , παρ. 3 :  «Όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό , υπάρχουν υπέρ αυτού και του έθνους …» .

   Εδώ , ο συνταγματικός νομοθέτης ορίζει την ουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος, σαν «λαϊκή κυριαρχία» . Την λαϊκή αυτή κυριαρχία την θέλει χωρίς περιορισμούς , αλλιώς θα είχε ορίσει ρητά αυτούς τους περιορισμούς . Θα έλεγε δηλ. ότι κάτω από ορισμένες συνθήκες η λαϊκή κυριαρχία περιορίζεται . Δεν έκανε όμως καμία τέτοια πρόβλεψη , θέλοντας ακριβώς να προλάβει τον πειρασμό που έχουν οι κυβερνήσεις και οι εξουσίες να περιορίζουν τη λαϊκή κυριαρχία με διάφορες δικαιολογίες .

   Ο βασικός τρόπος άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας στα κοινοβουλευτικά καθεστώτα της δυτικής δημοκρατίας , είναι μέσω των εκλογών και της εκλεγμένης κυβέρνησης . Η εκλεγμένη από ελεύθερες εκλογές τότε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το προεκλογικό της πρόγραμμα . Δεν υπάρχει διαφορετικός τρόπος άσκησης της λαϊκής κυριαρχίας στα κοινοβουλευτικά δημοκρατικά καθεστώτα .

   Η χ κυβέρνηση περιοριζόμενη από το θεμελιώδες πρώτο άρθρο του συντάγματος είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει το προεκλογικό πρόγραμμα , αφού οποιαδήποτε παρέκκλιση απ’ αυτό , με οποιαδήποτε δικαιολογία , θα ήταν παρέκκλιση από την συνταγματική επιταγή , που θέλει τη λαϊκή κυριαρχία απεριόριστη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες .

   Είναι προφανές επομένως , από τα προηγούμενα , ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου προχωρώντας στην υπογραφή του Μνημονίου , και ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με το προεκλογικό της πρόγραμμα , βρίσκεται σε βαριά συνταγματική αταξία . Δεν είναι καν ανεκτή η συζήτηση των επιχειρημάτων της περί αναγκαιότητας ανατροπής των προεκλογικών υποσχέσεων , αφού στο σύνταγμα , πολύ σωστά , δεν προβλέπεται οποιαδήποτε ανατροπή της λαϊκής κυριαρχίας . Η ίδια δηλ. η αποδοχή συζήτησης των δικαιολογιών της κυβέρνησης οδηγεί σε παράνομο έδαφος .

  Επομένως , στα πλαίσια μιας ριζικής αλλαγής που έχει ανάγκη η χώρα πρέπει να υπάρξει δικαστική διερεύνηση για το αν :

   -Η υπογραφή του Μνημονίου από την κυβέρνηση Παπανδρέου συνιστά ή όχι συνταγματική εκτροπή .

   -Η απεμπόληση της εθνικής ανεξαρτησίας , μέσω του Μνημονίου , όπως ανοιχτά και καθαρά έχει παραδεχθεί ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου , κατόπιν συνταγματικής εκτροπής , συνιστά ιδιαίτερο αδίκημα και αν ναι πως ονομάζεται αυτό.

      Είναι αναγκαίο να τερματισθεί το καθεστώς της Μεταπολίτευσης , ένα καθεστώς αλλοιωμένης δημοκρατίας , που τελικά βυθίσθηκε και σε μεγάλη φαυλότητα . Η νέα αναγεννητική πορεία έχει ανάγκη από κάποια ορόσημα  . Ένα τέτοιο μπορεί να είναι μια μεγάλη παραδειγματική δίκη (τουλάχιστον) των πολιτικών που οδήγησαν στην τελευταία πραξικοπηματική ενέργεια και στην εθνική ταπείνωση της υπογραφής του Μνημονίου . Άλλωστε αυτοί οι ίδιοι πολιτικοί έχουν ακέραιη την ευθύνη και για την προηγούμενη πορεία της χώρας . Μια τέτοια δίκη θα είναι εφάμιλλη ασφαλώς της δίκης των χουντικών . Πραξικόπημα και εθνική προδοσία υπήρχε τότε , πραξικόπημα και εθνική προδοσία υπάρχει και τώρα .

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: