Ένας καφές για τη Δημοκρατία

μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ριζικά νέου πολιτικού κινήματος

ΜΙΑ ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Posted by kafedimo στο Ιουλίου 13, 2010

   Στις εφημερίδες της 12-7-10 δημοσιεύθηκε η είδηση δύο (σε διαφορετικούς τόπους και διαφορετικές χρονικές στιγμές) αυτοκτονιών για λόγους οικονομικών προβλημάτων . Όπως είναι φυσικό , οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης πάνω στις ανθρώπινες ζωές αυξάνουν την απελπισία . Οι επίσημοι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται ουσιαστικά για αυτή την απελπισία . Ενοχοποιούνται οι μεμονωμένοι άνθρωποι και τα πιθανά λάθη τους . Ο απολυμένος βέβαια , λόγω της κρίσης , για ποιες ευθύνες πρέπει να κατηγορηθεί ; Να σημειώσουμε επίσης ότι , παγκόσμια , οι επίσημοι θεσμοί κινητοποιήθηκαν ταχύτατα για τη διάσωση των τραπεζών , παρά τα εγκληματικά λάθη των τραπεζών .

   Σε εφημερίδα με την ίδια ημερομηνία , 12-7-10 , υπάρχει ρεπορτάζ που παρουσιάζει τη μεγάλη κερδοσκοπία των σούπερ μάρκετ με την τιμή του λαδιού που πωλούν . Οι έλληνες καταναλωτές καταλήγουν , εξ αιτίας αυτής της κερδοσκοπίας , να αγοράζουν το λάδι 20% ακριβότερα από τον μέσο κοινοτικό ευρωπαϊκό όρο . (Και το ψωμί οι έλληνες το αγοράζουν 17% ακριβότερα από το μέσο κοινοτικό ευρωπαϊκό όρο) . Τα στοιχεία είναι της Eurostat .

   Και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις , της μεμονωμένης ανθρώπινης απελπισίας και της κερδοσκοπίας των σούπερ μάρκετ , οι επίσημοι θεσμοί ουσιαστικά αδιαφορούν . Μόνο που η αδιαφορία αυτή έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο . Ο Μαρξ θα έλεγε ότι έχει σαφές ταξικό πρόσημο…

Advertisements

Sorry, the comment form is closed at this time.

 
Αρέσει σε %d bloggers: