Ένας καφές για τη Δημοκρατία

μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ριζικά νέου πολιτικού κινήματος

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΠΙΘΑ – ΜΙΑ ΠΡΟΤΑΣΗ

Posted by kafedimo στο Ιανουαρίου 31, 2011

Το παρακάτω κείμενο δημοσιεύθηκε σαν σχόλιο στον ιστότοπο του περιοδικού ΑΡΔΗΝ ( : http://www.ardin.gr) , στην είδηση που αφορούσε τη δημιουργία «Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής» της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών» , της ΣΠΙΘΑΣ δηλ. , που ηγείται ο Μίκης Θεοδωράκης .      

   Καταρχήν χαιρόμαστε για την δημιουργία της Σπίθας . Μακάρι να δημιουργήσει πραγματικά τη δυνατή εκείνη σπίθα που είναι απαραίτητη για να αναφλεγεί το εύφλεκτο υλικό που έχει μαζευτεί από την δυσαρέσκεια και την ανοικτή αντίθεση τόσων πολιτών με το παρόν πολιτικό σύστημα . Χαιρόμαστε επίσης και για την συμμετοχή του Γ. Καραμπελιά στην «Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή» . Εδώ χαιρόμαστε γιατί νομίζουμε ότι στο πρόσωπο του Γ. Καραμπελιά υπάρχει ένας κατεξοχήν υποστηρικτής της κινηματικής μορφής της πολιτικής . Απ’ αυτή την άποψη ο Καραμπελιάς έχει τρία σημαντικά , κατά τη γνώμη μας πάντα , χαρακτηριστικά : Είναι δυναμωμένος με θεωρία , έχει πολιτική εμπειρία των κινημάτων και ακόμη κινηματικό ήθος . Θεωρούμε ότι το τελευταίο είναι πολύ σημαντικό . Αν πρέπει να διευκρινίσουμε τον όρο περισσότερο , θα λέγαμε ότι ένα σημαντικό χαρακτηριστικό του κινηματικού ήθους είναι ότι ο ηγέτης μέσα στο κίνημα θεωρεί και ενεργεί σαν ηγέτης να είναι το κίνημα ή , και με άλλα λόγια , δεν ανταλλάσσει την ηγεσία με ισχύ , ή ανά πάσα στιγμή είναι διατεθειμένος να διαλύει την ηγεσία του μέσα στο κίνημα . Ένα πραγματικό και ανθηρό κίνημα δεν έχει σταθερές κεντρικές ηγεσίες , αλλά αντίθετα εναλλασσόμενου ενδιαφέροντος τοπικές ηγεσίες . Σ’ αυτή τη περίπτωση η όποια κεντρική ηγεσία είναι πραγματικά μόνο η σπίθα .

   Η Σπίθα επομένως δεν πρέπει να γίνει κάτι ανάλογο μιας πολιτικής επιτροπής με γενικά πολιτικά ενδιαφέροντα , ή ακόμη χειρότερα μιας ηγεσίας κλασικού κομματικού τύπου , ή , πιο αθώα , μιας ομάδας διανοουμένων . Η Σπίθα πρέπει να δοκιμάσει ακριβώς να γίνει η ίδια σπίθα κινημάτων , όσο κίνημα και η ίδια , και από την άλλη να δυναμώνει τη σπίθα των κινημάτων που από μόνα τους , ήδη , και δειλά – δειλά , εμφανίζονται . Εδώ θα θέλαμε να κάνουμε μια πραχτική πρόταση . Αλλά , πρώτα , θα παραθέσουμε μια άποψη που ανάγεται στη θεωρία των κινημάτων και που συνδέεται , σαν θεωρητική αιτία , με την πρόταση μας :

   «Ενήργησε σε κάποιο περιφερειακό αδύναμο κρίκο του συστήματος . Κάπου που το σύστημα δεν έχει εστραμμένη την προσοχή του . Αυτός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του συστήματος . Το σύστημα έχει εστραμμένες τις δυνάμεις του στις λεωφόρους και τις κεντρικές πλατείες της κοινωνίας . Οι οπαδοί της θεωρίας του Χάους ξεκινούν από τα στενοσόκακα και τα εγκαταλελειμμένα ξέφωτα , για να σπείρουν τις θύελλες τους. Το μικρό γίνεται με απρόβλεπτο τρόπο μεγάλο …»

   Όταν ο συγγραφέας αναφέρεται στη θεωρία του Χάους , εννοεί την ομώνυμη επιστημονική θεωρία , που στο δεύτερο μισό του περασμένου 20ου αιώνα προκάλεσε επιστημονική επανάσταση και μαζί με τη θεωρία της σχετικότητας και την κβαντομηχανική άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο . Τώρα ξέρουμε , πολύ καλύτερα , ότι το πουλόβερ μπορεί να ξηλωθεί από μια κλωστή και πρέπει να βρούμε , και ίσως να έχουμε και την ανάλογη τύχη γι’ αυτό , την κατάλληλη .

   Τώρα η πραχτική πρόταση μας :

   Μετά το κίνημα άρνησης της πληρωμής των διοδίων και την πετυχημένη πορεία του , αχνά αχνά έχει αρχίσει να διαφαίνεται η διάθεση και για τη δημιουργία ενός άλλου κινήματος : της μη πληρωμής εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) . Αυτό το κίνημα μπορεί να έχει , αν πετύχει , σημαντικότερες , από το κίνημα των διοδίων , επιπτώσεις στα πολιτικά πράγματα . Γιατί τότε , αφενός θα ακυρώσει στη πράξη περίπτωση της καθαυτό οικονομικής πολιτικής , αφετέρου θα μπορούσε να δημιουργήσει ρεύμα επέκτασης της ανυπακοής π.χ. άρνηση πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ . Προτείνουμε λοιπόν η Σπίθα να αγκαλιάσει αυτή τη διάθεση κινήματος και να την κάνει πυρκαγιά . Πιστεύουμε ότι η τυχόν επιτυχία θα κλονίσει σοβαρά το παρόν πολιτικό σύστημα . Εκεί που πρέπει να υπάρξει προσοχή είναι στο αγκάλιασμα . Φαίνεται ότι το αγκάλιασμα πρέπει να έχει την τέχνη του . Μας φαίνεται καλό , για παράδειγμα , με επικεφαλής τον Μίκη Θεοδωράκη όλα τα μέλη της Επιτροπής να μπουν προγραμματισμένα και αφού έχουν ενημερώσει ελεγκτικές και άλλες αρχές του κράτους στα ΜΜΜ , και αφού έχει δοθεί βέβαια η δέουσα δημοσιότητα και έχει γίνει η ανάλογη προετοιμασία , και να αρνηθούν την επικύρωση του εισιτηρίου . Αυτό μάλιστα να γίνει διάφορες φορές και με διάφορες εναλλαγές και ποικιλίες . Η πολιτική δικαιολόγηση της πράξης μπορεί να είναι από την ακύρωση στη πράξη της οικονομικής πολιτικής , μέχρι την άρνηση υπακοής σε μια παράνομη κυβέρνηση , με ευθεία τότε καταφυγή στο ακροτελεύτιο άρθρο του Συντάγματος . Είναι και άλλα βέβαια που πρέπει να ληφθούν υπ’ όψη και να προσεχθούν ως προς τη ποιότητα της αγκαλιάς ∙ αλλά δεν είναι του παρόντος .

   Κλείνοντας θα θέλαμε να πούμε ότι από μια (μόνο) άποψη συμφωνούμε με την ζοφερή οπτική του Γ. Καραμπελιά που βλέπει την ελληνική πραγματικότητα σαν βάλτο (ΡΗΞΗ , τ. 70) . Ωστόσο , για να μην είμαστε και μείς μέρος του βάλτου πρέπει να ενεργήσουμε με κάποιον τρόπο και μάλιστα με τρόπο διαφορετικό από τα μέχρι τώρα. Η Σπίθα μπορεί να αποδειχθεί μια τέτοια διαφορετική ενέργεια , δίπλα σε άλλες σπίθες . Η απόδειξη θα δοθεί στην πράξη και πρέπει όλοι μας , ξεκινώντας από τον Μίκη Θεοδωράκη , να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και μάλιστα κάποιες φορές διαφορετικό απ’ αυτόν που έχουμε μέχρι τώρα συνηθίσει . Εκείνο που είναι το σημαντικότερο είναι το καθήκον απέναντι στη χώρα .

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: