Ένας καφές για τη Δημοκρατία

μια προσπάθεια για τη συγκρότηση ενός ριζικά νέου πολιτικού κινήματος

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ: ΜΙΑ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ Ν. Δ. ή ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ;

Posted by kafedimo στο Μαρτίου 31, 2012

Στον «Καφέ για τη Δημοκρατία» (kafedimo ) συμμετέχουν αρκετοί πολίτες που προέρχονται από τον πολιτικό χώρο της Ν.Δ. Επομένως υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες». Έτσι κι αλλιώς όμως έχει ενδιαφέρον το εγχείρημα αυτό. Αφενός γιατί ο Πάνος Καμμένος, που φαίνεται να αποτελεί ένα είδος «φυσικής ηγεσίας» στο εγχείρημα, έχει μια στάση έντονα αντικαθεστωτική, πολλές φορές πιο συνεπή και από αυτή της Αριστεράς, όσο και γιατί το εγχείρημα θέλει να αυτοπροσδιορίζεται σαν «κίνημα». Στην εξέταση που κάνουμε ρίχνουμε το βάρος μας καταρχήν στην απαίτηση του αυτοπροσδιορισμού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, σαν κίνημα

Για να υπάρχει λοιπόν κίνημα πρέπει αφενός μεν να υπάρχει έντονη, άμεση, και με διάρκεια, λαϊκή συμμετοχή και δράση. Αφετέρου, και αυτό είναι πολύ σημαντικό αν και ξεχνιέται, πρέπει να υπάρχουν ιδέες που πυροδοτούν αυτή την έντονη, άμεση και με διάρκεια λαϊκή κινητοποίηση. Το είδος και το εύρος αυτών των ιδεών καθορίζει και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτού του κινήματος. Από την άποψη των ιδεών τι είναι λοιπόν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες;

Στην Ιδρυτική τους Διακήρυξη βλέπουμε δύο δέσμες ιδεών:

– Την αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Μια κατεύθυνση που επαγγέλλεται ριζική ρήξη με τα μνημόνια («Απαιτεί την κατάργηση του μνημονίου και αρνείται να δεχτεί το επαχθές, παράνομο χρέος που διαμορφώθηκε με τοκογλυφικά επιτόκια»).

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι η αντιμνημονιακή κατεύθυνση, ακόμη και η έντονη τέτοια, δεν ορίζει την ταυτότητα του κινήματος παρά μόνο αρνητικά: Τι δεν θέλουμε. Επομένως αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, και εκεί θα κριθεί η ιδιαίτερη ιστορική ταυτότητα των Ανεξάρτητων Ελλήνων, οι:  

– Γενικότερες απόψεις πάνω στην πολιτική, κοινωνία και οικονομία.

Εμείς, εδώ, θα επικεντρωθούμε πάνω στις ιδέες της Ιδρυτικής Διακήρυξης (Ι. Δ.) για τον πολιτικό τομέα. Λέει η Ι. Δ.: «Πιστεύουμε στο πολίτευμα της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας και επιδιώκουμε στην ενίσχυση και επέκταση των θεσμών της, με άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων». Και ευφυώς η Ι. Δ. ενισχύει το δυνατό της κομμάτι περί «άμεσης συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων», με τη διαβεβαίωση ότι «τα παραπάνω προτάθηκαν από 196.400 Ελληνίδες και Έλληνες μέσω του διαδικτύου και αποτελούν τον αρχικό κορμό και την ιδεολογική βάση του κινήματος των πολιτών και θα διαμορφωθούν στη συνέχεια από ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας και διαλόγου». Αφού θα ήταν κάτι το τελείως αφερέγγυο το να υποστηρίζεις για τη κοινωνία «άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων» και στο εσωτερικό της κίνησης σου να εφαρμόζεις αυταρχικές μεθόδους λήψης αποφάσεων. Επομένως εδώ έχουμε, ανακεφαλαιώνοντας, την πίστη στη «κοινοβουλευτική δημοκρατία» μεν, με απόφαση όμως για «ενίσχυση και επέκταση των θεσμών της», που αυτό θα πραγματοποιηθεί «με άμεση συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων» και «ανοιχτές διαδικασίες συμμετοχικής δημοκρατίας και διαλόγου».

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν πάρει το μήνυμα. Το μήνυμα που εξέπεμψαν όλο το 2011 οι Αραβικές εξεγέρσεις και οι μεγάλες κινητοποιήσεις σε όλο τον Δυτικό και νέο – Δυτικό (βλ. Ρωσία) κόσμο. Το μήνυμα ότι έχει γεννηθεί μια νέα παγκόσμια ιστορική τάση: Αυτή της αναζήτησης μιας πολύ καλύτερης από την υπάρχουσα δημοκρατίας, μιας «Πραγματικής Δημοκρατίας» που ζητά να βάλει στο επίκεντρο της τους πολίτες. Αυτή η τάση πέρα από τις υφέσεις, ακόμη και πέρα τις πρόσκαιρες τοπικές ήττες που θα έχει, δεν πρόκειται να ακυρωθεί. Γιατί στην πραγματικότητα συμμετέχει σε μια ακόμη βαθύτερη ιστορική τάση. Αυτή που απαιτεί να βάλει στο επίκεντρο των κοινωνιών, τον άνθρωπο. Πίσω από τις «Παρασκευές αξιοπρέπειας» των Σύρων, τον μικροπωλητή στο Κάιρο που δήλωνε ότι «κάποιες φορές η ελευθερία είναι προτιμότερη από το φαγητό», μέχρι τους Αμερικανούς διαδηλωτές που δήλωναν ότι «εμείς είμαστε το 99%», υπάρχει κάτι το μεγαλύτερο και ουσιαστικότερο: Ότι ο άνθρωπος πρέπει επιτέλους να προηγείται των πολιτικών και οικονομικών συστημάτων. Ότι τα πολιτικά συστήματα πρέπει να προσαρμοσθούν σ’ αυτή την απαίτηση με μια Πραγματική Δημοκρατία και τα οικονομικά συστήματα επίσης να προσαρμοσθούν τοποθετώντας στο επίκεντρο τον άνθρωπο και όχι τις επιχειρήσεις και τους αριθμούς, με μια νέα ουσιαστικά οικονομία.

Επομένως το βασικό ερώτημα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως και για κάθε άλλη πολιτική κίνηση που στρέφεται προς τον πολίτη και θέλει να εμπνέεται από νεοανθρωπιστικά ιδεώδη είναι αυτό: Επιθυμούν πραγματικά, δηλαδή με την καρδιά τους και με τη λογική τους, να συμμετάσχουν στην νέα ιστορική τάση ή την χρησιμοποιούν σαν πρόφαση;

Πιο συγκεκριμένα: Τι πραγματικά επιθυμούν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες; Και χωρίς φιοριτούρες το δίλημμα που τους τίθεται φαίνεται να είναι το εξής:

Αναμφίβολα και στο βαθμό που η αρχική φυσική και άλλη ηγεσία τους, όπως και ο αρχικός πλειοψηφικός πυρήνας πολιτών που τους ακολουθούν, προέρχονται από τη Ν.Δ., θα υπάρχει η τάση να γίνουν Ν.Δ. στη θέση της Ν.Δ. Τότε όμως δεν θα είναι πραγματικό κίνημα, αλλά θα είναι πολιτική κίνηση, προορισμένη να έχει λιγότερη ή περισσότερη επιτυχία. Αλλά τελικά θα είναι μια από τα ίδια. Και δεν πρόκειται να πάνε μακριά

Η άλλη προοπτική που τους ανοίγεται είναι να συμμετάσχουν στη νέα παγκόσμια ιστορική τάση. Να αποκτήσουν τις διαστάσεις ενός πραγματικού κινήματος. Τότε όμως οι παλιές ταυτότητες της Ν. Δ., του ΠΑΣΟΚ κλπ., όπως, και αυτό είναι σημαντικότερο, του δεξιού ή του αριστερού, θα διαλυθούν, μπροστά στις απαιτήσεις της νέας εποχής.

Εμείς καλούμε τους Ανεξάρτητους Έλληνες, όπως και όλους τους πολίτες, να συνταχθούν με το μέρος του ανθρώπου και να αντιταχθούν στις πολιτικές και οικονομικές ολιγαρχίες και στα αντιανθρώπινα πολιτικά και οικονομικά συστήματα. Αυτή είναι μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία από αυτές που σπάνια παρουσιάζονται σε μια γενιά: Μπορούμε ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε από την αρχή το μέλλον της χώρας μας, αλλά και του κόσμου. Ας είμαστε πραγματικά φιλόδοξοι. Αν σε αυτή τη χώρα γεννήθηκε η Δημοκρατία, σε αυτή τη χώρα μπορεί και πρέπει να ξαναγεννηθεί. Αυτή μπορεί και πρέπει να είναι η νέα παγκόσμια προσφορά της Ελλάδας*.

Για να μην είμαστε όμως μόνο ωραία λόγια, καταθέτουμε στους Ανεξάρτητους Έλληνες μια δέσμη προτάσεων που έχουμε επεξεργασθεί πάνω στο πολιτικό τομέα:

– Όλοι εκπρόσωποι των πολιτών, οποιουδήποτε είδους και επιπέδου, να είναι ανακλητοί οποιαδήποτε στιγμή

– Ένα ποσοστό των εκπροσώπων (όχι μικρότερο από το 15%), κάθε είδους και επιπέδου, να επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ πολιτών του πεδίου για το οποίο γίνεται η εκπροσώπηση

– Οι αμοιβές των αντιπροσώπων να πηγάζουν από έναν υπολογισμό δικαιοσύνης και όχι ελιτισμού. Εμείς έχουμε επεξεργασθεί ένα σύστημα αμοιβών, εμπνεόμενο από τη Θεωρία της δικαιοσύνης του Τζ. Ρόουλς, με δύο κύριες παραμέτρους: Την κατανομή των εισοδημάτων στην ελληνική κοινωνία και την τυχαιότητα.

– Να καθιερωθεί η ευρεία χρήση των δημοψηφισμάτων

– Να υπάρχει θεσμική πρόβλεψη περί τακτικής διάλυσης των κομμάτων, π.χ. ανά οκτώ χρόνια, ώστε αυτά να μην προλαβαίνουν να αποκτήσουν συμπαγείς γραφειοκρατίες. Στη πράξη η διάλυση των κομμάτων περιλαμβάνει συγκεκριμένες πρόνοιες όπως π.χ. ότι αυτοί που συμμετείχαν στα καθοδηγητικά όργανα ενός κόμματος, όταν αυτό διαλύεται και για τα επόμενα π.χ. οκτώ χρόνια δεν μπορούν να συμμετάσχουν σε καθοδηγητικά όργανα οποιουδήποτε άλλου κόμματος.

– Απαγορεύεται στην ιδιωτική τηλεόραση να έχει δικές της ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές. Οι ειδησεογραφικές και ενημερωτικές εκπομπές θα γίνονται από κληρωμένα μέλη της ΕΣΗΕΑ και θα υπάρξει και εδώ ένα δίκαιο σύστημα αμοιβών που θα καταβάλλονται από το κράτος. 

Κάνοντας αυτές τις προτάσεις θα θέλαμε βέβαια να ρωτήσουμε ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί για την αποδοχή ή την απόρριψη τους.

Θέλουμε ακόμη να κάνουμε την ακόλουθη παρατήρηση σε ότι αφορά την Ι. Δ. των Ανεξάρτητων Ελλήνων:

Σε αυτή δεν περιλαμβάνεται θέση για την παραπομπή σε δίκη αυτών που ψήφισαν τα μνημόνια και που οι κατηγορίες που μπορούν να τους βαρύνουν είναι οι βαρύτατες δυνατές.

*  Γι’ αυτά δείτε και το κείμενο μας: ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΑΘΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ – 1

Συγγραφέας: kafedimo

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: